
INTERPRETIVE MEMO 

[X] Reach Up Rule Interpretation                                             [  ] Procedural Instruction 

This memo remains effective statewide until it is specifically superseded – either by a subsequent 
memo or by a contradictory rule with a later date. 

Please file in your manual facing the page indicated below. 
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This memo:   [ X ] is new       [  ] Replaces one dated         
 
 
Act 72 of 2019 amended 33 V.S.A. § 1103(c) to reduce the amount of a parent’s Supplemental 
Security Income (SSI) payment the Department must count when determining the amount of the 
family’s Reach Up financial assistance from $115.00 to $77.00.  
 
If both parents receive SSI, a maximum of $77.00 of the parents’ combined SSI payments will be 
counted. A child’s SSI payment will not be counted, even if a parent receives the payment on behalf 
of the child. Caretakers’ SSI payments will not be counted. 
 
The Department will count up to $77 of the SSI payment received by a parent as unearned income for 
the Reach Up assistance group. Parents who receive SSI will continue to be excluded from the Reach 
Up assistance group for all other purposes. 
 
 


